Bridge

Bridge: een ontmoeting voor het leven

Je hoort het vaak. Als je van spelletjes houdt, hou je van bridge. Maar ook als veel spellen je niet interesseren kan bridge echt iets voor je zijn. Het heeft elementen die eigenlijk het hele leven leuk maken. Samenwerking en communicatie, psychologie en humor, logica en strategie, partnership en team spirit. Het is veel meer dan een spelletje, dat mag duidelijk zijn. Het is niet voor niks zo dat bridge wereldwijd en onder alle leeftijden populair is. Bridge staat qua aantal spelende mensen aangesloten bij een bond op plek 5 van Nederland. Bridge maakt je scherp, het is gezellig en actief. Daardoor maak je er ook zo snel vrienden mee.

Wat is bridge?

Bridge is een denksport. Je speelt het met 52 speelkaarten en daardoor lijkt het deels op andere kaartspelletjes, zoals klaverjassen en boerenbridge. Maar klaverjassen bestaat alleen in Nederland, en zelfs dan heeft nog iedereen andere spelregels. Dat zie je bij meer kaartspellen, zoals bij pesten.

Bridge is anders. Het wordt namelijk over de hele wereld op dezelfde manier gespeeld. In Italië en China gelden dus dezelfde regels als in Nederland. Bovendien is het een officiële sport (denksport) en heeft het dus ook echte kampioenschappen (een EK, WK, enzovoorts).

Hoe speel je het?

Bridge speel je altijd met een partner. Je speelt twee tegen twee, dus je zit met zijn vieren aan tafel. Iedereen krijgt 13 kaarten, waarna het spel begint. Dat bestaat uit twee delen.

Eerst ga je bieden. Dat betekent dat je met speciale biedkaarten aan je partner kunt vertellen wat voor kaarten je ongeveer hebt. Zo kom je erachter of je samen goede kaarten hebt. Door te bieden bepaal je ook hoeveel slagen iedereen kan maken en welke kleur troef is.

Daarna ga je spelen. Dat gaat dus in slagen: iedereen legt een kaart op tafel, en de hoogste kaart wint de slag. De leider moet proberen minstens zoveel slagen te halen als hij heeft geboden. De tegenstanders proberen dit te voorkomen door zelf veel slagen te winnen.

Eén spelletje bridge is klaar na ongeveer 7 minuten. Na 4 spelletjes ga je naar een andere tafel met andere tegenstanders. Je komt dus veel mensen tegen. Dat maakt bridge een heel gezellig spel.

 

 

Denksport

Maar waarom noemen we bridge nou een denksport? Dat heeft te maken met het uitdelen van de kaarten. De kaarten worden na ieder spel namelijk in dezelfde verdeling opgeborgen. Andere paren gaan daarna precies hetzelfde spel spelen. Je kunt dus slechte kaarten krijgen, maar aan andere tafels krijgen ze die kaarten ook! En met die tafels wordt jouw score vergeleken. Het gaat er dus niet om of je goede of een slechte kaarten krijgt, maar om wat je ermee doet.

Bij bridge hoef je dus geen geluk te hebben om goed te scoren. Maar als je wilt winnen, moet je het dus ook zelf doen! Dat maakt bridge een uitdaging. Natuurlijk moet je bij andere kaartspellen ook goed nadenken, tellen en weten welke kaarten gespeeld zijn; anders win je nooit. Maar met slechte kaarten heb je geen kans. Zo niet in bridge. In bridge maak je je eigen kansen!

 

Waarom gaan bridgen?

Bridge is een soort grote puzzel: je moet goed nadenken, je concentreren en samenwerken. Maar je speelt het altijd met andere mensen! Soms speel je zelfs met een heel team. Bridge is dus niet alleen leuk, maar ook heel gezellig. Je kunt bridgen met vrienden, op een club, of meedoen aan wedstrijden en competities.

Het Brinkenhoes is dé locatie om gezellig en professioneel te bridgen. De zaal en bar zijn sfeervol, goed bereikbaar, voldoende gratis parkeerplekken. EBV, Emmer Bridge Vereniging  speelt er al jaren met veel plezier.

Waar kan ik leren bridgen in Emmen?

Kun je nog niet bridgen? Geen probleem. Jan Derks geeft les aan iedereen die wil leren bridgen. Op een gezellige ongedwongen sfeer beoefen je de eerste stapjes naar het mooie bridgespel.